Sevgili Velilerimiz,
Tüm dünyayı etkileyen Pandemi süreci ile birlikte alınan önlemler kapsamında ÖSYM de zorunlu olarak 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) tarihi, konu kapsamı, sınav süresi ve sınav baraj puanı ile ilgili yeni düzenlemeler yaptı. Sadece 2020 YKS’ye özgü yapılan değişiklikleri özetleyecek olursak:
- 2020 YKS en son yapılan değişiklikle 27-28 Haziran tarihlerinde uygulanacak,
- Öğrenciler 2020 YKS Alan testinde yüz yüze eğitim gördükleri (11.sınıf ve 12.sınıfın yüz yüze eğitim verilen dönemi) konulardan sorumlu olacaklar,
- Temel Yeterlilik Testi (TYT) süresi 165 dakika olarak uygulanacak,
- Lisans programlarını tercih için 180 olan puan şartı 170 puana düşürüldü.
Yapılan değişikliklerle birlikte sürece hızlı adapte olabilen, esneklik yeteneği yüksek, kaygıya kapılmadan ve motivasyonunu düşürmeden yoluna devam eden öğrencilerin başarı sağlayacağını unutmamak gerekir. Peki anne-babalar gençlerin bu sürece hızlı adaptasyonunu sağlamak, motivasyonunu yüksek tutmak ve kaygıyı en aza indirmek için neler yapabilir?
- Öncelikle gençlerin farklı durumlara ve ani değişikliklere hızlı adapte olma kabiliyetlerini göz önünde bulundurarak endişe etmeyi bırakıp ona olumlu örnek olunuz.
- İçinde bulunduğumuz durumu kriz değil daha öncesinde yaşamamış olduğumuz farklı bir süreç olarak değerlendirerek bu yeni duruma uyum sağlamasında ona destek olunuz.
- Yeni duruma adaptasyon sürecinde, öğrencimizi kalan konulara dönük yeni bir plan/program oluşturması ve ertelemeden, istikrarlı bir şekilde bu programı uygulaması ile ilgili yardım alabileceği kişilere yönlendiriniz (okul rehber öğretmeni, koçu, ders öğretmeni).
- Sürecin tüm öğrenciler için aynı işlediğini ve belirlenen kural ve değişikliklerin tüm adaylar için geçerli olduğunu ona hatırlatınız.
- Olumlu bakış açısı geliştirerek nihayetinde sınav tarihinin öne alınmadığını, hatta başta belirlenen tarihe göre 1 hafta ertelendiğini benimseyerek moralinizi yüksek tutunuz.
- Kaygının bulaşıcı bir duygu olduğunu unutmayınız. Sizin için ve çocuğunuz için kaygı yaratacak platformlardan (sosyal medya),kişilerden ve durumlardan uzak durunuz.
- Kontrolümüz dışında gelişen durumlarda kaygı duyuyor olmamızın normal olduğunu kabulleniniz ancak çocuğunuzda yüksek düzeyde kaygı gözlemliyorsanız mutlaka okul rehber öğretmeni ile iletişime geçiniz.
Akhisar Koleji Anadolu ve Fen Lisesi Rehber Öğretmeni
Senay YÜCEL